Виставка інформаційно-просвітницьких стендів «Фактор свободи. Мазепинці. Петлюрівці. Бандерівці»


15 жовтня 2019 року студенти Полтавського інституту економіки і права та Полтавського коледжу Університету «Україна» прийняли участь у виставці інформаційно-просвітницьких стендів «Фактор свободи. Мазепинці. Петлюрівці. Бандерівці».

Виставка приурочена до трьох ювілеїв, які країна відзначає цього року – 380-річчя з дня народження І. Мазепи, 140-річчя з дня народження С. Петлюри та 110-річчя з дня народження С. Бандери. Біографія цих постатей різна, але їх єднає ідея свободи, яку вони прагнули здобути для свого народу. Їхні імена стали символом нескореності та свободи українства, та відіграли роль тавра для його ворогів. Цілі покоління національно свідомих українців шовіністична влада називала мазепинцями, петлюрівцями та бандерівцями.

Виставку проведено в межах урочистого відзначення свят України, які припадають на 14 жовтня – Дня українського козацтва, Дня захисника України, Дня Покрови Пресвятої Богородиця та Дня створення УПА.

Студенти ознайомилися із стендами виставки, дізналися чимало нових фактів із біографій лідерів українського духу, як-от про дружбу С. Петлюри та С. Русової або ж про відсутність точного зображення І. Мазепи, адже тогочасна влада зробила все можливе для того, щоб знищити для нащадків його ім’я.

Лейтмотивом заходу стали рядки Маршу українських націоналістів «Бо плач не дав свободи ще нікому, а хто борець, той здобуває світ». Стенди виставки розповідають про трьох українців, іменами яких було названо цілий народ – І. Мазепу, С. Бандеру та С. Петлюру. Розробники виставки представили власне уявлення про те, який би вигляд могли мати їхні Фейсбук-профілі. На уявних сторінках лідерів українського духу представлені ймовірні місця, які користувач соцмережі побачив би на їхніх акаунтах, які локації показала б їхня гул-мапа, кого б вони зафрендили, які світлини виставили. У виставці вперше застосовано використання адаптації популярної мережі Фейсбук для реалізації завдань української національної пам’яті.

Організаторами виставки виступили Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського, Український інститут національної пам’яті, Департамент культури і туризму Полтавської ОДА та інші.