Красива осінь вишиває клени …


Осінь… як свідчить наука фенологія, ця пора року приходить повільно, відповідно до змін в живій природі: це «золота осінь» – третя декада жовтня; «глибока осінь» – до середини жовтня; «передзимів’я» – до появи льоду на водоймах.

Здобувачі вищої освіти спеціальностей «Спеціальна освіта» і «Соціальна робота» на осінньому вернісажі «Красива осінь вишиває клени…» говорили саме про золоту осінь, яка завжди зачаровує серце людини. Цей період року володіє особливими привабливими фарбами, які саме восени досягають свого апогею, а потім, на жаль, йдуть на спад.

Характеристику осені давали усі учасники заходу: одні вважали її сумною, інші – найказковішою, ароматною, поетично-романтичною.

Слухали поради щодо подолання осінньої хандри від доцента кафедри соціальної роботи, к. п. н. Л.П. Клеваки. Психолог зазначила, що осіння хандра – це щорічне посилення тривоги, яке деякі люди відчувають впродовж осінніх місяців. Її часто називають «осінньою депресією», проте депресія – це зовсім інший діагноз, який потребує серйозного лікування. Однією з причин осінньої меланхолії є зниження сонячного світла, що призводить до падіння рівня серотоніну. Цей важливий гормон впливає на настрій, апетит та режим сну. Також спостерігається збільшення гормону мелатоніну, який змушує нас відчувати себе сонним і депресивним. Подолати осінню депресію допоможуть прості дії: щоденні прогулянки на свіжому повітрі, спілкування з природою, перебування на сонячному світлі, зустрічі з друзями та відвідування нових місць, оточення себе яскравими кольорами, збалансоване харчування, залучення до хобі, регулярний спорт, мукотерапія, аромотерапія, анімалотерапія тощо.

Вчилися бачити красу природи, слухати дощ, милуватися дарами осені. Бо саме краще і саме красиве у світі не можна іноді доторкнутися, відразу сприйняти. Але його можна відчути серцем. І в цьому допомагає нам нейроестетика, в якій закладені основні універсальні принципи сприйняття краси.

Звучала українська добірка пісень про осінь гуртів «Океан Ельзи», «Марве», Наталії Май та інших.

Любувалися всесвітньовідомими картинами живописців.

Цікавою стала рубрика вернісажу «Поетичний зорепад «Осінь лікується віршами». Звучала прекрасна поезія Надії Красоткіної.

Особлива увага була прикута до виставки природніх композицій «Найтепліші барви осені». Самі назви: «Ви перевели свій годинник назад?», «Осінні фарби осені», «Кольоротворення природи», «Осінь – остання посмішка року» та інші говорять про їх зміст.

Зацікавила учасників заходу і дегустація осінніх салатів, виробники яких пропагували дещо змінити свій раціон восени.