«Ми є те, що ми їмо…» – такою була тема аргумент – шоу, що його провели студенти спеціальності 016 Спеціальна освіта та 081 Право


Відомий британський шеф-кухар Гордон Джеймс Рамзі влучно зазначив: «Знати про їжу чоловік повинен не менше, ніж про математику або про свою рідну мову…»

Вищеназвані предмети в нашій освіті є пріоритетними. Але чи є питання харчування студентської молоді предметом кураторів студентських груп, студентського самоврядування? Адже в завданнях вищої освіти детермінується питання формування і людського капіталу, показниками якого є рівень якості освіти і показники здоров’я дорослих людей (не детерміновані при народженні).

Один із складників здоров’я людини є правильне харчування.З давніх давен люди розуміли значення харчування для здоров’я. Мудреці давнього світу Гіппократ, Сократ, Парацельс, Гален та ін. присвячували цілі трактати лікувальним властивостям різних видів їжі та розумному її вживанню.І. Мечников вважав, що людина, яка харчується раціонально, може жити 120-150 років. Людина є те, що вона їсть. Доведено, що 70% фізичного стану організму формує їжа. Бо їжа – це матеріал для побудови тіла, джерело енергії. Ця тема потребувала певних положень.

А форма «аргумент – шоу» – як інтерактивний прийом – сприяла обміну думками, запитаннями, можливістю захистити свою позицію певними міркуваннями. Студенти Бунча Г., Ковальчук К., Матченя В. (гр. ПЗ-16-1); Мацак Л., Бугаєнко В., Гергель І. (гр. ЗСПО-17-1); ДробишеваГ., Бабенко В., Трикоз С. (гр. ЗСПО-19-1М); Бойко А., Рибакова К. ( гр. СПО-19-1) презентували питання про актуальні проблеми харчування, його закони, принципи, правила поєднання продуктів, наслідки неправильного харчування, психологічні основи прийому їжі та ін.

Цікава дискусія розгорнулася про зловживання кухонною сіллю, солодощами, шкідливими продуктами, жирною їжею. Розв’язування тестів додало інформації про продукти, в яких є золото; чому жінок більше, ніж чоловіків, вабить шоколад; які продукти не можна поєднувати; чому після вживання картоплі треба чистити зуби; який фрукт підвищує працездатність людини та ін.Студентам допомагали у відповідях науки про харчування трофологія, нутриціологія.

Емоційності в аргумент-шоу додали вправи «Які продукти корисні», інсценізація поетичного твору «Ода їжі». Аплодисментами проводжали Чубенка Ігоря (гр. ПЗ-16-1), який артистично виконав вірш «Українська їжа».

Квінтесенцією заходу стала інсталяція картини відомої художниці К. Білокур «Сніданок», яку прекрасно відтворила студентка (гр. СПО-1) Вікторія Тушна. (До речі, в наступному році відзначається 120-річний ювілей К. Білокур).

Із заключним словом виступила викладач кафедри правознавства Кравченко А.П., яка підвела підсумки заходу, прокоментувавши ще раз мудрий вислів Гіппократа «Ми є те, що ми їмо», і зауважила, що необхідно берегти своє здоров’я, складником якого є харчування, як майстер оберігає свій інструмент, бо якісне і здорове життя тіла є інструментом – основою для проходження викликів, нагромадження досвіду і складанні головного екзамену у цьому житті – бути людиною.