Студенти першого курсу за спеціальністю «Спеціальна освіта» складали І етап заліку з історії фізичної культури і адаптивної фізичної культури біля пам’ятнина одному із апостолів олімпійського руху, нашому землякуО. Д. Бутовського

Складовою  виховного  поля в закладах  вищої  освіти є  сфера фізичного впливу. Її  засобами є  фізична культура і спорт як  особлива  галузь  загальної  культури,  що спрямована на зміцнення здоров’я  людини,  формування біологічного і духовного потенціалів.  Фізична культура і спорт  дозволяють людини «мати  в здоровому тілі здоровий дух» за словами. Ювенала –  римського  поета ( І ст.  н.е.)  Філософ Платон відзначав що,    « для краси і здоров’я,  потрібна  не тільки  освіта,  але і заняття фізичними вправами».За їх допомогою велика частина людей може обійтись без медицини.  Фізичні вправи можуть замінити безліч ліків, але не жодні ліки в світі не можуть  замінити фізичні  вправи.

Фізичні вправи, спорт не тільки зміцнюють наші органи,  а й сприяють розумовому розвитку людини. Мудреці відзначають, що самий прекрасний одяг – це  бронза м’язів  і свіжість шкіри. Треба, щоб фізкультура перетворювалася для кожного в таку ж незаперечність як сон, як дихання.  Цього вимагає і статус майбутньої професії.

Про  розповсюдження спорту мріяв і П. де Кубертен.  Він хотів « об’єднати  законним шлюбом давно розведену пару –  Тіло  і Розум». І це весілля зміг  здійснити лише спорт.

Крім побудови тіла,спорт формує  характер,  вчить справедливої  боротьби, шляхетності,  дарує   насолоду, вносить дух  веселої доброзичливості,  справжньої безкорисливості. Силою спорту, як і силою  мистецтва виправляють аморальність. В своєму творі « Ода спорту» П. де Кубертен  визначив суть спорту, його  значення для фізичного, морального виховання: « О, спорт! Ти – насолода…»; « Ти – зодчий»; «Ти –  справедливість»; « Ти – виклик»; « Ти – благородство…»; « Ти –  радість»; « Ти – плодотворність»;  «Ти –  прогрес…»; « Ти – мир».

З 2007 р. чудова традиція кафедри після вивчення такої навчальної  дисципліни як фізична культура і спорт студенти  приходять складати залік до місця, де стоїть  пам’ятник О. Д.  Бутовському– одному  -із апостолів Олімпійського руху, одному із  фундаторів системи фізичного виховання,  наш  земляк, талановитий  майстер педагогічної  справи. Цього  року  на сповідь до О.Д. Бутовського прийшли студенти звіряти свої  погляди. Вони читали славно звісну «Оду спорту» П’єра де Кубертена, знайшли у нього відповідь,  що«спорт –  це примирення і згода!  естафета всіх  віків, безсмертна наша насолода». До підніжжя пам’ятника  лягли весняні квіти, квіти подяки і пам’яті.