У Полтавському інституті економіки і права втретє розпочав роботу дводенний тренінг «Стандарти спілкування, супроводу та надання послуг для осіб з інвалідностю», організований спільно із КО «Інститут розвитку міста» Полтавської міської ради.


До викладачів та учасників тренінгу з вітальним словом звернулася директор Полтавського інституту економіки і права, кандидат політичних наук, доктор філософії Надія Мякушко та тренер курсів, регіональна представниця Національної Асамблеї людей з інвалідністю України в Полтавській області, позаштатна радниця голови Полтавської ОДА по питанням захисту прав осіб з інвалідністю Ірина Твердохліб.

Добра традиція проведення тренінгу в закладі яскраво підсвічує той факт, що Полтавський інститут економіки і права є однією із платформ освітньої, соціальної та інформаційної підтримки осіб з інвалідністю. За роки функціонування інституту навчання за різними освітніми рівнями та спеціальностями пройшло більше 1 тис. осіб з інвалідністю. Це більше, ніж в усіх інших разом взятих закладах вищої освіти м. Полтави. На базі закладу функціонує повноцінна освітня підготовка зі спеціальності «Жестова мова», є досить розгалужена система облаштування інклюзивного освітнього та інфраструктурного простору, започатковано підвищення кваліфікації зі спеціальності «Інклюзивна освіта».

Тренінг відбуватиметься упродовж 24-25 листопада 2021 року.

Його навчальні модулі структуровано такими лекторіями:

  1. Хто такі люди х порушення слуху? Жестова мова. Мова жестів. Міфи про осіб з порушенням слуху. Перекладачі жестової мови. Інклюзивний простір для осіб з порушенням слуху (лектори – Усенко Л., Адамюк Н., Баклицька С.).
  2. Конвенція ООН про права людей з інвалідністю. Нові підходи до питань інвалідності. Як розуміти та застосовувати Конвенцію ООН про права людей з інвалідністю. Моделі інвалідності. Стереотипи та упередження. Дискримінація за ознакою інвалідності. Етика спілкування та супровід осіб з інвалідністю з порушенням ОРА. Формування доступного середовища. Доступність. Універсальний дизайн. Розумне пристосування (лектор – Твердохліб І. В.).
  3. Особи, що мають інвалідність внаслідок ментальних та емоційних порушень – визначення нозологій. «Спрощена мова» та «легке читання», як методи спілкування з особами з легкою розумовою відсталістю. Презентація сучасних програм для комп’ютерів, планшетів та смартфонів, які дозволяють оперативно створювати візуальну підтримку під час спілкування з особами, що мають проблеми з комунікацією (лектор – Попова Е.О.).
  4. Міфи про світосприйняття та поведінку людей з інвалідністю з порушенням зору. Ступені порушення зору. Поведінкові прояви осіб з інвалідністю з порушенням зору. Правила, спрямовані на комфортну та ефективну взаємодію з людьми з інвалідністю, що мають порушення зору. Основні правила етики спілкування з незрячими (лектор – Бабець М.Л.).

Щиро зичимо успіхів і натхнення слухачам в розгляді сучасних підходів до організації інклюзивного освітнього та соціокультурного простору!