Європа – наш цивілізаційний вибір

Полілог на цю актуальну тему розпочався запитаннями до студентів: чи хочуть вони жити так, як в Європі, і що таке європейські цінності? Чому наш вибір є європейським?

Відповіді були однозначними. Європейські цінності − це загальнолюдські принципи і норми суспільства та держави; демократичний спосіб управління, верховенство права; рівні умови для всіх; побудова суспільства турботи й справедливості; повага до себе та інших; мир в середині європейського об’єднання і за його межами. Зміст цих принципів прозвучав у відповідях студентів під час інтелектуального марафону «Що значить бути європейцем?». Ось їх думки: «Бути європейцем означає пишатися країною, в якій живемо, гордо казати – «я-українець»; «Бути європейцем – значить починати з себе»; «Бути європейцем – означає жити в цивілізованому соціумі, бути патріотом своєї держави, щоб підняти її на новий соціально-економічний рівень».

Цікавим був калейдоскоп фактів про Європейський Союз. Звучав Гімн Європейського Союзу «Ода радості» на вірші Шиллера, музика Бетховена. Зазирнули студенти в оптимальне майбутнє України шляхом мандрівки мрій у 2027 рік. Цікавою була міні-сцена «Я-Україна» (ролі виконували студенти групи 31ФР15 Галушка Станіслав, Горошко Віта та Рязанова Ірина).

Завершилася перша частина полілогу поетичною сторінкою «Наша славна Україна – наше щастя і наш рай». Звучали вірші про Україну Л. Костенко, В. Симоненка, В.Самійленка та інших. Хвилиною мовчання вшанували студенти незборених героїв України, що допомогли проторити шлях до Європи. Подяка прозвучала і тим, хто боронить сьогодні нашу незалежність на сході України.

В спілкуванні зі студентами взяла участь провідний науковий співробітник Полтавського літературно-меморіального музею І.П.Котляревського Є.В.Стороха.

Завершилася година спілкування традиційним чаюванням. На цей раз воно було європейським.

Висновок, як і годиться, був таким: «Вивчаємо Європу – змінюємо Україну – країна починається з кожного».