Інформаційний захід на тему: «Іван Петрович Котляревський в європейському вимірі».

На заході, що відбувся 18 травня, були присутні студенти усіх спеціальностей, викладачі кафедри загальноосвітніх дисциплін і кафедри перекладу та іноземних мов, співробітники музею, гості з Полтавського нафтового геологорозвідувального технікуму.

Традиційно з 2003 р. День Європи відзначається на державному рівні в Україні у третю суботу травня. Однак в цьому році святкування розтяглися у часі, починаючи від проведення пісенного конкурсу Євробачення-2017 у столиці нашої держави. Окрім того, 18 травня відзначається Всесвітній день музеїв.

Минають століття, проте постать та творчість видатного письменника залишаються актуальними і до нашого часу. Іван Котляревський і Тарас Шевченко внесені до антології світової літератури. Вихід в світ «Енеїди» Івана Петровича став початком українського національного відродження. У ХІХ ст. інтелігенція почала активно збирати і публікувати праці з історії, фольклору та мистецтва рідного народу. Творчість видатного полтавця Івана Котляревського завжди буде цінною, адже він вперше написав твір живою, тобто розмовною українською мовою, і висвітлив ментальність народу.

На початку заходу студенти 2-го курсу спеціальності «Філологія (Переклад)» розповіли біографію Івана Котляревського англійською та німецькою мовами. Старший науковий співробітник Полтавського літературно-меморіального музею І.П. Котляревського Валентина Іванівна Скриль детально охарактеризувала популярність творчості Івана Котляревського на польських та чеських землях Австро-Угорщини, Німеччині, Франції і навіть в США. Провідний науковий співробітник Полтавського літературно-меморіального музею І.П. Котляревського Євгенія Всеволодівна Стороха в рамках відзначення Всесвітнього дня музеїв принесла з його скарбниці цінні речі: книгу Івана Петровича з його автентичним автографом, цвях з будинку де мешкав митець (збудований в 1705р.), п’ятак 1765р., мініатюрне видання «Енеїди», а також подарункове видання «Енеїди» ХХІст. з розповіддю історії кожного предмету. Студенти та викладачі нашого інституту доторкнулися до усіх реліквій.

Дякуємо за співпрацю працівникам Полтавського літературно-меморіального музею І.П.Котляревського та можливість проведення цікавого дозвілля в затишній атмосфері.